Desember og jul i Panama

Hei alle sammen! Sorry for at jeg ikke har oppdatert på en stund, desember er en spesiell måned å være borte fra alt og alle, det har vært bra men også vanskelig. Følelsene går i sving, men heldigvis har jeg utrolig herlige folk rundt meg og også langt borte som alltid støtter meg, og det er jeg kjempetakknemlig for!

Det mest «julete» som har skjedd for meg denne måneden var at jeg dro sammen med vertsfamilien min for å kjøpe et juletre! Og ikke bare et billig plast-tre som de fleste her har, men et ordentlig juletre! Vi pyntet også huset litt, så det var hyggelig. Eneste forskjellen fra Norge var at i dro på juletreshopping i t-skjorte og shorts i stedet for vinterstøvler og tykk jakke, pyntingen ble også gjort i denne bekledningen.

20151206_153836.jpg

20151208_103935.jpg
Veldig dårlig bilde av juletreet vårt 🙂

20151208_095244

Siden de har omvendt skoleår her i Panama startet sommerferien min 10.Desember, og jeg har ferie helt frem til slutten av Februar. Jeg merket med en gang at når skolen sluttet fikk jeg plutselig veldig mye fritid, nå som jeg ikke har noe å gjøre hver dag. I Norge bruker man som regel denne fritiden på å være med venner og familie, man reiser kanskje vekk og slapper av. Her bruker de fleste familiene denne tiden til å gjøre ingenting, sove, se litt på tv, gjøre litt mer ingenting og så kanskje se en film. Dette resulterer i enorm kjedsomhet, noe som jeg tror slo hard inn på nesten alle utvekslingsstudentene. Noen er så heldig at de har en veldig aktiv vertsfamilie, men de fleste har ikke det, så vi studentene har planlagt og gjort mange ting sammen i det siste.

Rett etter at ferien startet dro noen av oss til Boquete, fordi vi hadde hørt at det skulle være et slags julemarked der. Det var ikke store greiene, men det var noen små boder som solgte litt forskjellige ting, som smykker, julekaker eller nisseluer. Det var også et barnekor stilt opp som sang spanske julesanger, så det var koselig. Vi gikk litt rundt, kjøpte litt ting og spiste is og pizza. Og så møtte vi en dame som hadde en ape på skuldra, det var ikke kjæledyret hennes, hun bare passet på den for noen andre,for det er ulovlig å ha aper som kjæledyr heri Panama. Likevel er det en del som har det, har jeg hørt 🙂

P1010097.JPG

P1010098.JPG
Iskrem 
P1010100.JPG
Sveitsiske Nora med den lille apen på skuldra

Vi har også dratt til stranda med Lyly, vår AFS-kontakt, det var kjempegøy! Været var ikke det beste, men det forhindret ikke gåtur langs stranda, leking i bølgene og frukt og sjokolade under små «ranchas», små «hytter» du kan leie på stranda med palmetak.

P1010109.JPG

P1010114.JPG

Vi har startet med salsa-klasser etter at ferien startet, noe som er veldig gøy! Vi får vært sosiale, trent litt og klarer å holde vekk kjedsomheten i et par timer hver uke 🙂

Jeg har også brukt de siste dagene før jul på å skype med familie og venner, noe som har vært veldig hyggelig! Det er fint å høre om juleforberedelsene fra Norge, men selvfølgelig også litt trist. Men jeg kjenner at jeg gleder meg ekstra mye til jul neste år, da jeg endelig er tilbake i Norge igjen! Samtidig klarer jeg nesten ikke være trist over at jula i år ikke blir som den vanligvis er, for jeg har faktisk, sjokkerende nok, null julestemning her borte (alle som noen gang har feiret jul i syden vet hvordan dette føles). I tillegg er jul her den 25.desember, og ikke den 24.

Så ja, den 24.desember ble for min del en helt normal dag, med unntak av at jeg åpnet presangene mine som jeg hadde fått sendt hjemmefra. Det var urolig koselig å pakke opp presangene og lese julekortene, selv om det ble gjort helt alene ute på verandaen.

P1010166.JPG

P1010168.JPG

En av juletradisjonene her i Panama er at familien er oppe sent natt til 25.desember og så spiser de et måltid rundt kl.12, for å «ringe (spise) julen inne», eller noe sånt. Så vi var oppe sent den 24. desember og spiste vi poteter og kylling som nattmat. Den 25.desember var egentlig også ganske normal, på morgningen så jeg på film med vsøstrene mine, så spiste vi en god julelunch, som bestod av skinke, kylling, salat, ris og stekt platano. På ettermiddagen og kvelden var jeg i butikken til vforeldene mine, bare slappet av og snakket med Yanela, som en normal dag.

Jeg vet at mange familier her i Panama «feirer jul mer» enn min vfamilie, men mange familier feirer ikke spesielt mye jul her heller. Det som forundrer meg er at ingen drar i kirka i julen her. I Norge drar folk som ellers aldri er i kirka til kirka på juleaften, mens her i Panama, hvor folk drar til kirka flere ganger i uke, hver uke, drar de ikke i kirka på juleaften. Men generelt her virker det som om hver familie har sine tradisjoner og måter å feire jul på, i Norge er vi nok mer like og rutinerte i julefeiringen enn de er her.

Så jeg vil avslutte dette innlegget med å takke alle der hjemme for fine gaver og hyggelige hilsninger og jeg håper alle hadde en super julefeiring! Og så tipper jeg det kommer et nytt innlegg etter nyttår en gang, så jeg får ønske alle sammen nå en god romjul og så snakkes vi til neste år!

– Trude

En kommentar om “Desember og jul i Panama

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s